A szavahihetőség értéke az építőiparban


A kimagasló márkaminőség és márkaépítésbe fektetett munkája elismeréseként Superbrands díjat nyert a Mapei Kft. A vállalat üzleti és fogyasztói kategóriában is elnyerte a védjegyet, melynek odaítéléséről független szakértői bizottság döntött szakmai szempontok és a fogyasztók körében végzett márkaismertségi- és kedveltségi kutatás alapján.


Interjú Lévay Ariellel, az Aurora asztal tervezőjével


OTTHON: Az Aurora asztal idén megkapta a Magyar Formatervezési Tanács különdíját, az értékelésben kiemelték légies, kecses formáját. Hogyan tudtad ezt a könnyed szerkezetet létrehozni fémből és keményfából?

Lévay Ariel: Hosszú kísérletezés eredménye ez a bútor, több évig tartott kifejleszteni a tökéletes konstrukciót. Lényege, hogy a két láb síklemezből van meghajtva, ami egymással szembefordulva rombusz alakot ad, így kicsit elrugaszkodik a hagyományos egy asztallap-négy láb felállástól. Sokat kísérleteztem a lemezvastagsággal, és mindvégig figyeltem az arányokra is: legyen kecses a forma, mégis maradjon tökéletesen stabil és teherbíró a szerkezet. 

O: Az asztal egy hétköznapi bútor. Miért pont erre esett a választásod?

LA: Bár a mobileszközök korában az asztal egyre kevésbé feltétel a munkához, még sincs olyan háztartás, ahol ne találnánk meg ezt a bútordarabot. Gyerekkoromban különösen vonzódtam az asztalokhoz, és mindig zavart, ha rossz volt a tapintásuk vagy nem szép a kialakításuk. Tervezőként arra voltam kíváncsi, hogy egy ilyen hétköznapi tárgy kapcsán hogyan tudok egyedi, izgalmas formanyelvben gondolkozni.

Szöveg: Mátyás Lara

Fotó: Demeczky Mihály

A teljes cikk az OTTHON magazin decemberi számában olvasható. 


Gyerekpárnák, mint építő játékok


Az ötlet, hogy a párna egy újabb funkciót is betöltsön, sokaknak eszébe jutott már, és a cipzár sem egyedi kellék. Ettől az alaphelyzettől emelte el a gyerekpárnákat Baukó Bernadett tervező.


A kézműves Rózsavölgyi Csokoládé sikere


Nincs a világon még egy olyan márka, amelyik az Iparművészeti Múzeumban és az oklahomai állatkertben egyaránt képviselteti magát. A Rózsavölgyi Csokoládék kapcsán Csiszár Katalinnal beszélgettünk. 


A Bakony lankái, az ég kékje, a Balaton habjai textilen


Szőnyegi Zsófiával, a Nyugat-magyarországi Egyetem festett-nyomott textil szakán végzett textiltervezővel, a Macondo Textil márka megálmodójával beszélgettünk.


Sorozatgyártásba került a frissdiplomás tervező széke


Horváth Máté még csak egy éve végezett ipari termék- és formatervező mérnökként, máris sorozatgyártásban van a Sally széke, amit a május közepéig látogatható MadeInHungary kiállításra is beválogattak.


Hangsugárzók, akár faliképnek álcázva


Design hangsugárzók készülnek Bizsók Vajk Béla manufaktúrájában. Olyanok, amelyeknél a high-end hangminőséghez egyedi formaterv társul. Így történhet meg az, hogy a zene egy legkevésbé várt berendezési tárgyból, mondjuk egy fali képből is megszólalhat.


Névjegy: Szentirmai-Joly Zsuzsanna


A Magyar Iparművészeti Egyetem szövött anyagtervező szakiránya után a doktoriskolát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végezte, de Berlinben is tanult. Legfrissebb szakmai sikere a kölönleges ötletek seregszemléjeként számon tartott Blickfang kiállítás, ahol arany díjat nyert.


Az igényes street art


Vizuális poénok, hatalmas köztéri képzőművészeti alkotások – a NeopaintWorks nagyban hozzájárult kreativitásával az ország színesítéséhez, élhetőbbé tételéhez. Így született meg például a Hotel Zara tűzfalának századfordulót idéző festménye, a Nemsüti vegetáriánus étterem extravagáns faldekorációja, a budapesti Rákóczi híd támaszfalára készült A Nemzet Színészei portrésorozat, vagy a Városháza téren látható Budapest Anno falfestmény. De TűzfalRehab nevű projektjüknek hála a legelhanyagoltabb tűzfalak is új életre keltek. A négyfős csapat egyik alapítójával, Jankovits Barnabással beszélgettünk az egyre népszerűbb műfaj születéséről.


Fókuszban: Rejka Erika


A Magyar Kerámia 2012 című kiállításon az elmúlt évek legszebb hazai kerámia- és porcelántárgyait csodálhatjuk meg. A pécsi Modern Magyar Képtárban március közepéig szereplő tárgyak közül Rejka Erika külön- leges porcelánterítékeit, extravagáns szobrait és gyönyörű ékszereit min- denképpen érdemes szemügyre vennünk.


TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION