Warning: file_get_contents(http://praktika.hdo.hu/component/customroute/experts/praktika): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/iqweb/domains/hdo.hu/public_html/components/com_customroute/libraries/common.php on line 447 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/iqweb/domains/hdo.hu/public_html/components/com_customroute/libraries/common.php on line 450 Warning: file_get_contents(http://praktika.hu/component/customroute/articlesv2/szakertok): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/iqweb/domains/hdo.hu/public_html/components/com_customroute/libraries/common.php on line 476 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/iqweb/domains/hdo.hu/public_html/components/com_customroute/libraries/common.php on line 479
Szakértőink
Top témák

Van kérdésem!

Ahhoz, hogy kérdezhess regisztrálj az oldalon és lépj be!
Ahhoz, hogy kérdezhess, regisztrálj az oldalon és lépj be!

Legfrissebb témák

Kedves Sándor! Padláshoz vezető lépcsőt szeretnénk építeni.


Padlásfeljáró lépcsőt szeretnénk beépíteni (60x94 cm), de a mennyezeti nyílás, és ebből adódóan a gerendák távolsága is
- méréseink szerint - 1-2 cm-rel kisebb, mint a keret. Kérdésem az lenne, hogy kivágható-e a szükséges "darab" a gerendából, hogy a feljáró kerete passzoljon. Természetesen, ezzel párhuzamosan a gerenda másik oldalát megerősítenénk. Hogyan oldható meg ügyesen, ha a nyílás keskenyebb a keretnél?

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel, Veronika


Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Kedves Veronika !
A gerendák stabilitásához mérten kell dönteni. Azt gondolom , hogy 1-2 cm kivágható, viszont a megerősítés mindenképp szükséges. Javaslom, hogy a két-két mellette lévő gerendákhoz rögzítsenek minimum 5 ös padlót ( 5cm x 10-15cm), és ha a beépítés során gerendagyengülés tapasztalható, akkor a vágottra is rakhatnak egy 3 méteres, de minél hosszabb, annál jobb darabot. Így szakszerű és stabil végeredmény érhető el.
Jó munkát kívánok.
Üdvözlettel :
Bárány Sándor.

Kedves Bárány Sándor! Penészesedésre keresek megoldást.


Fiaméknak komoly problémái vannak a tavaly vásárolt, öt éve felújított lakással. Ez a lakás egy kétszáz éves épületben van, vastag falakkal.
A nyílászárókat annak idején kicserélték. Az előszoba fala a lépcsőházzal határos.A fürdőszoba a leendő/jelenleg nem használható/gyerekszobával, másik oldalon a konyhával határos, ablaka nincs, csak egy szellőző-kivezetője. Kiderült, hogy a legtöbb helyiség penészedik, és annak ellenére, hogy a nyáron lefújták a falakat, továbbra is ezt tapasztalják.A fürdőszoba fala erősen táskásodik.
Tud-e valami tartós megoldást javasolni?

Köszönettel és üdvözlettel:

Hamvasné

 

Kedves Hamvasnè!

 

Többféle problémája lehet ennek a háznak, azt gondolom, hogy az építés idejét nézve is a házalap szigetelés hiánya okozhatja a problémát. Ha ez így van, akkor az utólagos házalap szigetelésének kell  utána nézni, javaslom ez esetben a befecskendezős módszert, csekélyebb mértékben gondolom, hogy hőhidasak a falak, azonban ennek megállapításához  mindenképp egy szakember által megvizsgált helyszíni felmérésre van szükség.

 

Üdvözlettel: Sándor

Kedves Sándor! Két éve vettem egy vályogtéglából épült házat, amiről később kiderült, vegyes falazatú.

A vakolat itt ott kicsit mozog,vagyis elvált, de még nem esett le és a fal se teljesen egyenes. Arra gondoltam belülről Ytong multipor téglával felfalazom, ezáltal jobb hőszigetelést és sokkal simább falat kapok, a belső területből minimális veszteséggel. A kérdésem az, hogyan álljak neki. A vakolatot verjem le és erre rakjam a ragasztó anyagot, így a fal kellő szellőzése megmarad? Mit javasolna?

Előre is köszönöm válaszát.
Völgyi Levente

Kedves Levente!

 

Azt gondolom,hogy a terv jó! Mindenképpen ügyeljen arra, hogy az összes laza részt le kell verni, és a különálló falazatot a falazó habarccsal hozzá kell ragasztani a már meglévő vályog falhoz.

Az így elért eredmény esztétikus, és jobban szigetelt lesz.

Jó munkát  kívánok!

Kedves Hajnalka! Egy olyan házon töröm a fejem, amely – mint egy polcrendszer – könnyű elemekből épülne fel, oszlop, oldalfal, ajtó, ablak, tető. Az ideális az lenne, ha hőszigetelő paneleket is lehetne hozzákapcsolni. Azért volna fontos a könnyű szerelés, hogy házilagosan is könnyen felépíthető, átalakítható legyen, kívülről egy téliesített kerti pavilon, ami azért is fontos, hogy ne kelljen hozzá építési engedély. Ha ránézésre bármikor össze- és szétszerelhető, akkor ideiglenesnek tekinthető. Szerintem biztos van is már ilyen, csak nem tudom, hogy hol keressem. Elemes házaknál mind úgy kezdik, hogy kell egy daru, és persze teljesen más kategória árban is. Szerintem 3 m fesztávig (könnyű elemekből) nem kell. Nyeregtetővel csak az egyik irányban kellene kis távnak lennie a súly miatt, a másikban akármilyen hosszú lehet. Ha nem is teljes házhoz, de meglevő ház bővítéséhez hasznos lenne – kérdezte és fejtegette gondolatmenetét Hideg Sándor olvasónk.

Épített környezetünk kialakítását az országos településrendezési és építési követelményekről szóló, többször módosított 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) szabályozza. A 211/2012. (VII. 30.) Korm. rendelettel végrehajtott módosítás az OTÉK építményekkel szemben támasztott követelményeire, az építmények létesítésére, az építményszerkezetek, vezetékrendszerek, berendezések kialakítására, az országos követelményektől eltérő megoldás engedélyezésére vonatkozó rendelkezéseit, valamint a fogalom-meghatározásokat tartalmazó mellékletét érintette. A kormányrendelet 2012. augusztus 7-én lépett hatályba. Jelentős könnyítéseket fogalmazott meg az engedélyezési eljárással kapcsolatban, de ugyanakkor a helyi építésügyi hatóságoknak megengedte, hogy a z OTÉK-ban meghatározottaktól eltérve, szigorúbb előírásokat léptethessenek életbe. Ezért bármilyen építés megkezdése előtt érdemes tájékozódni a helyi előírásokról. De nem csak a rendeleteket kell figyelembe venni, hanem a statikai szabályokat is. Egy ház ugyanis számos terhelésnek van kitéve a szerkezetétől függetlenül is (súlyából eredő terhelések, hó- és szélterhelés, stb.). Az elemek egymáshoz rögzítése, de a más épületekkel való összeépítés is megoldandó problémákat vethet fel, a különböző szerkezetek együttmozgása, szigetelése terén. Nem véletlen, hogy a könnyűszerkezetes elemek összeállításához darura van szükség, hiszen a szükséges rétegrend biztosításával jelentősen nő az elemek súlya. Házilagos kivitelezésnél persze vonzóbb a darumentes technológia, amikor a gipszkarton válaszfalak szerkezeteihez hasonló, tűzihorganyzott C és U profilokból állítható össze a fal- és tetőszerkezet váza. Tudni kell azonban, hogy csak bevizsgált, minősített építőanyagok használhatók fel (lásd: 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól). Inspirálódni persze e témában számtalan honlapon lehet. (Bővebb információ: http://kp.hu ; http://mobilhaz.kp.hu ; http://keszhaz-epites.kp.hu)

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION