Warning: file_get_contents(http://praktika.hdo.hu/component/customroute/experts/praktika): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/iqweb/domains/hdo.hu/public_html/components/com_customroute/libraries/common.php on line 447 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/iqweb/domains/hdo.hu/public_html/components/com_customroute/libraries/common.php on line 450 Warning: file_get_contents(http://praktika.hu/component/customroute/articlesv2/szakertok): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/iqweb/domains/hdo.hu/public_html/components/com_customroute/libraries/common.php on line 476 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/iqweb/domains/hdo.hu/public_html/components/com_customroute/libraries/common.php on line 479

Van kérdésem!

Ahhoz, hogy kérdezhess regisztrálj az oldalon és lépj be!
Ahhoz, hogy kérdezhess, regisztrálj az oldalon és lépj be!

Massány Edina
TÁJÉPÍTÉSZ, KERTTERVEZŐ

Legfrissebb témák

Kedves Edina, wellness sarkot szeretnénk a kertbe.

Van két szép, régi, öntöttvas lábon álló kádunk, melyeket a kertben vagy a teraszon szeretnék elhelyezni. A terasz ,déli fekvésű kb 80 m2-es. A mediterrán stílus áll közel hozzánk. A házunk egy erdő közepén áll, hely van bőven.. Szeretnék segítséget, ötletet kérni egy kis wellness sarok kialakításához .

Nagyon köszönöm.

Üdv
Kata

 

Kedves Kata!

Hogy mire használható egy régi fürdőkád a kertben, erre sok választ lehet adni. Hiszen egy  tárgy csak azt a funkciót töltheti be amire eredetileg létrehozták. Kis újragondolással egy kád sok eltérő funkciót kaphat  annak érdekében, hogy újra hasznunkra váljon. Ezek a kissé szürreálisnak tűnő ötletek tehetik egyedivé, olykor meglepővé, különlegessé a kertünket.

Átalakíthatjuk (és sokszor ez a legkézenfekvőbb) növénytartóvá, érdemes olyan évelőkkel, vagy szezonálisan egynyári növényekkel beültetni, amelyeket  gyakrabban szeretnénk megújítani, cserélni, és még csak hajlongani sem kell az ültetésnél.  íme pár példa erre képekben:

Ha kicsit tovább merészkedünk az ötletelésben, lehet belőle akár egy kerti tó, vagy egy csobogó a verandán.

Emellett érdekes ötlet lehet régi kiszuperált kádunkat különleges reggeliző asztallá alakítani, cserepes növényekkel és egy régi deszkalappal.

 

Abban az esetben, ha egy kicsit több energiát is szánnának a felújításra, teljes átszabással, esetleg átszínezéssel egy kényelmes kanapét is varázsolhatnak a teraszukra.

 

 

Remélem a képeken keresztül sikerült egy pár inspiráló ötletet adnom a sikeres folytatáshoz.

Üdvözlettel Massány Edina

 

 

 

Kedves Edina! Van egy könnyezőpálmám, ami nincs túl jól.

Elég régóta meg van, és eddig mindent kibírt. Télen a lépcsőházban vészelte át a leghidegebb időszakot is, de most valami gond van vele. Ahogy minden évben, most a teraszra tettem tavasz óta, de elkezdtek kifakulni a levelei és az egyik levél szélei már barnulnak is. Hiába öntözöm, nem javul a helyzet. Mit javasol? Esetleg át kellene ültetnem? Vagy tegyem hűvösebb helyre? Elvileg csak a délelőtti nap éri. Nagyon örülnék, ha tudna segíteni, mert fontos nekem ez a növény és mindenképpen szeretném megmenteni.

Üdvözlettel:
Erna

Kedves Erna!

Talán ezen weboldalon megoldást talál a könnyező pálmát érintő problémájára.
http://novenytar.krp.hu/novenytar/filodendron-konnyezopalma/34

Üdvözlettel: Massány Edina

Kedves Edina! Hogy kell nyírni a sövényt, hogy sűrű maradjon?

Van egy szép sövényünk, amit még az előző tulajdonos ültetett. Szépen gondozzuk, de már olyan magas, hogy a tetejét nem igazán szoktuk nyírni, csak ősszel egyszer, hogy szép vízszintes legyen. Azt vettem észre, hogy emiatt a fölső hajtások szétterülnek és aggódom, hogy árnyékot vetnek a sövény alsóbb részeire. Lehet, hogy emiatt lukak fognak keletkezni? Vágjuk le inkább már most a tetejét is, a tavaszi hajtásokkal együtt? Mikor és hányszor szabad egyátalán nyírni a sövényyt?

Köszönettel:
Zsóka

Kedves Zsóka!

A sövény tetején lévő szétágazó ágakat is érdemes rendszeresen, akár havonta, két havonta (a növekedési erélytől függően) visszanyírni, hogy megóvjuk a sövényt az elöregedéstől, illetve megőrizzük annak kompaktságát. Radikálisabb ifjító visszametszés esetén érdemes megvárni az őszt.

Üdvözlettel: Massány Edina

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION