Warning: file_get_contents(http://praktika.hdo.hu/component/customroute/experts/praktika): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/iqweb/domains/hdo.hu/public_html/components/com_customroute/libraries/common.php on line 447 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/iqweb/domains/hdo.hu/public_html/components/com_customroute/libraries/common.php on line 450 Warning: file_get_contents(http://praktika.hu/component/customroute/articlesv2/szakertok): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/iqweb/domains/hdo.hu/public_html/components/com_customroute/libraries/common.php on line 476 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/iqweb/domains/hdo.hu/public_html/components/com_customroute/libraries/common.php on line 479

Van kérdésem!

Ahhoz, hogy kérdezhess regisztrálj az oldalon és lépj be!
Ahhoz, hogy kérdezhess, regisztrálj az oldalon és lépj be!

Zsóri Hajnalka
LAKBERENDEZŐ

Legfrissebb témák

Kedves Hajnalka! Egy olyan házon töröm a fejem, amely – mint egy polcrendszer – könnyű elemekből épülne fel, oszlop, oldalfal, ajtó, ablak, tető. Az ideális az lenne, ha hőszigetelő paneleket is lehetne hozzákapcsolni. Azért volna fontos a könnyű szerelés, hogy házilagosan is könnyen felépíthető, átalakítható legyen, kívülről egy téliesített kerti pavilon, ami azért is fontos, hogy ne kelljen hozzá építési engedély. Ha ránézésre bármikor össze- és szétszerelhető, akkor ideiglenesnek tekinthető. Szerintem biztos van is már ilyen, csak nem tudom, hogy hol keressem. Elemes házaknál mind úgy kezdik, hogy kell egy daru, és persze teljesen más kategória árban is. Szerintem 3 m fesztávig (könnyű elemekből) nem kell. Nyeregtetővel csak az egyik irányban kellene kis távnak lennie a súly miatt, a másikban akármilyen hosszú lehet. Ha nem is teljes házhoz, de meglevő ház bővítéséhez hasznos lenne – kérdezte és fejtegette gondolatmenetét Hideg Sándor olvasónk.

Épített környezetünk kialakítását az országos településrendezési és építési követelményekről szóló, többször módosított 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) szabályozza. A 211/2012. (VII. 30.) Korm. rendelettel végrehajtott módosítás az OTÉK építményekkel szemben támasztott követelményeire, az építmények létesítésére, az építményszerkezetek, vezetékrendszerek, berendezések kialakítására, az országos követelményektől eltérő megoldás engedélyezésére vonatkozó rendelkezéseit, valamint a fogalom-meghatározásokat tartalmazó mellékletét érintette. A kormányrendelet 2012. augusztus 7-én lépett hatályba. Jelentős könnyítéseket fogalmazott meg az engedélyezési eljárással kapcsolatban, de ugyanakkor a helyi építésügyi hatóságoknak megengedte, hogy a z OTÉK-ban meghatározottaktól eltérve, szigorúbb előírásokat léptethessenek életbe. Ezért bármilyen építés megkezdése előtt érdemes tájékozódni a helyi előírásokról. De nem csak a rendeleteket kell figyelembe venni, hanem a statikai szabályokat is. Egy ház ugyanis számos terhelésnek van kitéve a szerkezetétől függetlenül is (súlyából eredő terhelések, hó- és szélterhelés, stb.). Az elemek egymáshoz rögzítése, de a más épületekkel való összeépítés is megoldandó problémákat vethet fel, a különböző szerkezetek együttmozgása, szigetelése terén. Nem véletlen, hogy a könnyűszerkezetes elemek összeállításához darura van szükség, hiszen a szükséges rétegrend biztosításával jelentősen nő az elemek súlya. Házilagos kivitelezésnél persze vonzóbb a darumentes technológia, amikor a gipszkarton válaszfalak szerkezeteihez hasonló, tűzihorganyzott C és U profilokból állítható össze a fal- és tetőszerkezet váza. Tudni kell azonban, hogy csak bevizsgált, minősített építőanyagok használhatók fel (lásd: 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól). Inspirálódni persze e témában számtalan honlapon lehet. (Bővebb információ: http://kp.hu ; http://mobilhaz.kp.hu ; http://keszhaz-epites.kp.hu)

Kedves Hajnalka! Faltetoválást szeretnénk otthonra a nappalinkba, csak az igazi tetoválások drágák. Tudnak valamiféle jó tippet adni, hogy tudnánk nekiállni házilag, olcsón és egyszerűen? Milyen anyagokat használjunk? – kérdezte Kamondi Lajos olvasónk.

A faltetoválás tulajdonképpen egy matrica, amely az öntapadós tapéták elvén működik. Kiváltására kétféle ötlettel is szolgálhatunk.

Az első ötletnél megtartjuk a matrica jelleget. Ki kell választani a mintát, és át kell rajzolni egy megfelelő színű öntapadós tapétára. Határozott mozdulatokkal, sniccerrel ki kell vágni a mintákat, majd felragasztani a falra. Fontos, hogy a minták ne legyenek túlságosan vékonyak és magasak, mert nehéz lesz velük bánni: könnyen elcsúszhatnak vagy deformálódhatnak a felhelyezéskor. A ragasztásnál mindig csak egy keveset húzzunk le a hátoldalból, illesszük a helyére a mintát, és fokozatosan húzzuk le a többit, közben folyamatosan a falhoz simítva a mintát.

(kép: www.clipartsfree.net)

Ha nem ragaszkodnak a matrica jelleghez, vagy sok, karcsú vonal is szerepelne a mintában, akkor praktikusabb a festés. Projektorral bármilyen mintát rá lehet vetíteni a falra a kívánt méretben, és ott csak körbe kell rajzolni. Ügyeljünk a határozott, lendületes vonalakra. Ha az ecsetkezelés biztos, akkor más intézkedés nem szükséges, de ha nem biztosak abban, hogy kezünk nem fog megremegni, akkor praktikus előbb ún. maszkolószalaggal körberagasztani a mintát. Így nyugodtan túl lehet szaladni a széleken, mert a szalag lehúzása után szép, éles kontúrvonalaink lesznek. A festék kiválasztásánál az alapfelülethez kell alkalmazkodni. Vizes bázisú és mészalapú festéket nem szerencsés „keverni”, mert nem maradnak meg egymáson. Tehát ha vizes bázisú festékkel van lefestve a fal, akkor a mintát is ilyen festékkel fessük. Ha viszont mészfestékkel lett lekenve, akkor a minta is olyannal legyen. Ez utóbbiból azonban csak korlátozott árnyalatokat lehet kihozni, erős színeket nem. Szóba jöhetnek még a dekorációs festéksprayk is, azokhoz azonban mindenképpen használjunk előtte maszkolószalagot.

Kedves Hajnalka! Van egy házilag készült asztalom, amelyet nagyon szeretek, de elég hamar megkopott. Laminált lapból készült, a széleken dupla anyaggal megerősítve, de az élfólia több helyen megsérült és bomlásnak indult. Hogyan tudnám felújítani, esetleg újrafesteni, és az élét tartósabban megvédeni? – kérdezte Balogh Mártonné olvasónk.

A töredezett, sérült élfóliát közönséges vasaló segítségével el tudjuk távolítani. A meleg hatására ugyanis felpuhul a ragasztó. Az új fóliát is a vasalásos technológiával tudjuk rögzíteni. A fóliát 1-1 mm-re lógassuk túl, a végén pedig hagyjunk rá min. 1 cm-t. A vasalóval melegítsük fel a ragasztót, majd egy sima felületű, kemény tárggyal simítsuk fel a fóliát. Rögzítés után a túllógó széleket vágjuk vissza, és finom csiszolóvászonnal tüntessük el a sorjákat. Ha tartósabb élmegoldásra vágyunk, akkor praktikusabb, főleg asztallap esetén az ABS élmegoldás (2 mm vastag műanyag él), vagy keményfa éllécezés. Ezt viszont már érdemesebb speciális élzáró géppel felszerelt lapszabászatra vagy asztalosüzemre bízni.

Kedves Hajnalka, a laminált bútorlapot mennyire kell lecsiszolni festés előtt? Van egy komódom, amelyen nagyon vékony a felső réteg, költözéskor celluxszal ragasztottam le az ajtókat, és amikor lehúztam, jött a felső réteg is. Az élfóliát is csiszoljam, vagy inkább cseréljem ki? – kérdezte Pogány Judit olvasónk.

A festékgyárak ma már a legkülönfélébb alapfelületekre is tapadó termékeket kínálnak. Persze az alapfelület megfelelő előkészítése nem maradhat el. Finom csiszolóvászonnal meg kell csiszolni a felületet, hogy a ragasztónyomok, kisebb-nagyobb karcolások eltüntethetők legyenek. Fontos a felület zsírtalanítása is. A Tikkurila Otex tapadó alapozója alapozóként és közbenső festékként is alkalmazható, új és korábban már festett fa-, farost- és faforgácslemezekre, de az alábbi, nehezen bevonható felületekre is jól tapad: üvegre, csempére, műanyagra, PVC-re, alumíniumra, horganyzott bádogra, valamint alkiddal és katalizátoros festékkel festett felületekre. Ezután használhatjuk a Feelings Furniture Paint, gloss vagy semi matt bútorfestéket. Felhordható ecsettel, de ha szép sima felületet szeretnénk, akkor hengerrel vagy szórással is. Strapabíró felületet adhat az Empire zománcfesték is. Ügyeskezű, fantáziadús olvasóink kipróbálhatják a lazúrozási technikát is, amivel szép, faerezethez hasonló felületet érhetünk el. Ehhez az kell, hogy a még friss festéket oszlatóecsettel, határozott mozdulattal, merőleges tartással, ún. telihúzással áthúzzuk. Ekkor az alapfelület elővillan és faerezet hatását kelti.

(Bővebb információ: Tikkurila Kft.,1097 Budapest, Gyáli út 27-29., 06-1-348-3040, info.hu@dejmark.com, www.tikkurila.hu)

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION