Warning: file_get_contents(http://praktika.hdo.hu/component/customroute/experts/praktika): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/iqweb/domains/hdo.hu/public_html/components/com_customroute/libraries/common.php on line 447 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/iqweb/domains/hdo.hu/public_html/components/com_customroute/libraries/common.php on line 450 Warning: file_get_contents(http://praktika.hu/component/customroute/articlesv2/szakertok): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/iqweb/domains/hdo.hu/public_html/components/com_customroute/libraries/common.php on line 476 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/iqweb/domains/hdo.hu/public_html/components/com_customroute/libraries/common.php on line 479

Van kérdésem!

Ahhoz, hogy kérdezhess regisztrálj az oldalon és lépj be!
Ahhoz, hogy kérdezhess, regisztrálj az oldalon és lépj be!

Kamarás Borbála
BELSŐÉPÍTÉSZ, DEKORATŐR

Legfrissebb témák

Kedves Borbála! A nappali szobába szeretnénk megtalálni a megfelelő falszint a mahagóni színű bútorhoz és a vajszínű ülőgarnitúrához.

Milyen színnel lehetne egy hangulatos szobát teremteni?

Köszönöm!

Erna

 

Kedves Erna!

 

Az Otthon Magazintól kaptam meg a levelét, amelyben a mahagóni bútor, és vajszínű ülőgarnitúra mellé szeretne falszínt választani. A meglévő dolgokból kiindulva úgy tűnik, hogy egy nagyon meleg, őszi hangulat alakítható ki, ha a mahagóni és a bézses árnyalatok mellé sárgás, narancsos, vöröses árnyalatok kerülnek. Az őszi színekben pompázó szőnyeg, tapéta és egyéb anyagok kifejezőek és teltek. Olyan színek, mint az okkersárga, gesztenyebarna, rézvörös, terrakotta meleg fényükkel bensőségessé teszik a helyiségeket. Fontos, hogy a meghitten kellemes színképbe ne kerüljenek harsány, vagy túl erős árnyalatok.

Remélem, tudtam segíteni.

Tisztelt Hölgyem, Uram. Vettünk a 180nm-es kockaházat, emeletráépítéssel, mely a jelenlegi lakásunknak kb. kétszerese. Április végével, május elejével költözünk, és pár területen kikérném tanácsát.

1. A lenti szinten levő két, közel 20nm-es szobát úgy gondoltuk, hogy összenyitnánk. Milyen megoldást javasolnának? Tolóajtót vagy kétszárnyú klasszikus ajtót? Elgondolásunk szerint a szoba egyik része nappaliként funkcionálna, míg a másik dolgozószoba és vendégszoba lenne, ezért is lenne fontos, hogy el lehessen szeparálni a helyiségeket.

Jövőre terveznénk a lenti konyha-étkezőt konyhává átalakítani, és a nappalit étkezővé. Van valamilyen javaslata, hogy hogyan lenne érdemes beépíteni úgy, hogy a jelenleg konyhából nyílik még egy ajtó a kamrába. Esetleg a mostani konyha lehetne háztartási helyiség mosó és szárítógéppel, az étkezőben pedig a konyha.

2. A falfelületek tekintetében a gyerekszobát szívesen kitapétáztatnánk. Most 8 hónapos a kisfiunk, de mivel nem szeretnénk 2-3 év múlva ismét tapétázni, elakadok, hogy milyen viszonylag időtálló tapétát lehetne használni egy kisfiú szobába, ami ugyanúgy jó, ha már óvodás. Hasonlóképp tanácstalan vagyok a függönyével kapcsolatban.

Kapcsolódik a kérdéshez a többi szoba falfelülete is. Mi a véleményük a kombinált megoldásról, azaz festett falfelület és egy falfelület tapétával borítva, vagy egy falfelület részben tapétázva? Mennyire zavaró egy ilyen? Azzal tisztában vagyok, hogy azonos anyagoknál működik ez a megoldás (csak festett vagy csak tapétázott falak). Pasztell árnyalatokat használnák, bodza és komló (Polifarbe platinum) jelenleg a nappalink és a hálószobánk színvilága, a bútoraink krémszínűek, világos, fehéres tölgy. Tudnának ehhez is valamit javasolni?

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Gajda-Kádár Zsófia

 

Kedves Kádár Zsófia!

Az Otthon Magazintól kaptam meg a levelét, amelyben kétszintes lakásukhoz kért lakberendezési tanácsot.

Többféle kérdésük is volt, megpróbálok sorrendben válaszolni.

1. A két nagy szoba között jó megoldás lehet a tolóajtó, mert elválasztja, és ugyanakkor össze is köti a tereket, és a bútorozásból  nem vesz el annyi helyet, mint a kétszárnyú ajtó.

    A konyha-étkező kialakítás már összetettebb. Biztos, hogy a jelenlegi étkező helyén nagyobb méretű beépített konyhát lehetne építeni úgy, hogy biztosítani kell egy bejáratot a kamra - vagy esetleg a háztartási helyiség - felé.

    Ez már komolyabb tervezési feladat, de az elvi lehetősége megvan.

 

2. A kisfiú szobájában érdemes olyan alaptapétát használni, aminek textúrája van, és minimum 15-ször átfesthető. Így, később, ha változnak az igények, csak egy tisztasági festés kell, és megváltozhat a szoba hangulata.

    Ezekről bővebben itt olvashat: http://www.tapetacentrum.hu/kategoria/Festhet%C5%91/

A falaknál nyugodtan kombinálhatjuk a festett, és a tapétázott felületeket. Arra kell vigyázni, hogy a váltás ne síkban történjen, hanem vagy a sarkoknál, vagy készítsünk egy gipszkarton "rátétfalat", ami az adott síkból 5-6 cm-t emelkedik ki.

A krém színű bútor, és a fehérített tölgy felületeket alapul véve készítettem két variációt a színek kombinációjára, de természetesen, ettől el is térhetnek, ha van olyan színvilág, ami jobban tetszik.

Ha bármilyen tervezési kérdésben, vagy akár helyszíni tanácsadásban segíthetek, állok rendelkezésre.

 

Üdvözlettel:

Kamarás Borbála, belsőépítész (www.kamaras.hu)

Kedves Borbála! Családi házban, de a tetőtérben lakunk. Az idei évben festetni szeretnénk és ebben szeretném a tanácsát kérni.

A falak színében + az új színekhez egyéb kiegészítők választásához szeretnék segítséget kérni. A lakásról készült képeket elküldöm Önnek.  

Köszönettel: Erika

Kedves Erika,

1. Lányszoba

A bükk szekrények a világos-sárga fiókokkal üdébb, tavasziasabb színvilágot kívánnak. Ezért a falak színét menta zöldre festeném, és ezt kombinálnám a kék textilekkel, illetve egy csíkos szőnyeggel.

Tudom, hogy a bútorokat, és a fotelt sem szeretné lecserélni, de esetleg le lehet takarni egy élénk kék takaróval, és a fekete munkaszéket is át lehet húzatni.

Mellékeltem egy színösszeállítást, talán ez segít a harmónia megteremtésében.

 

2. Konyha és nappali

A konyhabútor fenyőből készült, a fenyő pedig nem mutat jól a sárgával, mert a fenyőnek is sárgás az alapszíne.

Jobban tűri a meleg barnákat, a mogyorótól a terrakottán át a sötétbarnáig, de kékekkel, zöldekkel is jól mutat.

Ha sötét a konyha, akkor én egy bézses, tejeskávés színt javasolnék. Úgy láttam a képen, hogy a konyha csempéinek színe is menne ehhez.

A nappaliban is megjelenhet ez a drappos szín. Az ülőgarnitúra feketéje egy kicsit erős, eléggé dominál, de gondolom, ezt nem szeretné lecserélni.

A nappali falát díszíthetjük vászonképekkel (www.byhome.hu), vagy sötét színű, konzolos fali polcokkal.

 

3. Fiúszoba

A fiúszobában a fal színét egy kicsit komolyabb kékre festeném. Ehhez is mellékeltem egy képet.

 

4. Háló

Itt az egész szoba hangulatát kissé világosítanám. A mennyezetet és a lambériát is fehérre festeném, ezzel rögtön tágasabb, világosabb lesz a helyiség.

A laminált padló világos bükk, vagy fehérített tölgy lehetne.

A fal színe világos drapp, vagy halvány, drappos szürke, a függöny, a textilek és a szőnyeg a bézs különböző árnyalatai.

Remélem, sikerült egy kicsit segíteni.

Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok a későbbiekben is.

 

Üdvözlettel: Kamarás Borbála

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION